Cum se inregistreaza TVA pentru achizitiile intracomunitare?

De la DataLight MediaWiki
Sari la navigare Sari la căutare

Aceasta pagina poate fi descarcata in format PDF
(daca nu aveti instalat Adobe Acrobat Reader pe calculatorul d-voastra, obtineti o copie gratuita de la http://get.adobe.com/reader/ )

Data aparitie: 12 Aprilie 2012

Oferim prin cele ce urmeaza mai multe informatii cu privire la inregistrarea TVA in cazul achizitiilor intracomunitare, incercand sa raspundem unei intrebari adresate la modul general.


In cazul in care operatiunile la care faceti referire sunt taxabile cu drept de deducere si nu sunt scutite de TVA conform Codului Fiscal, trebuie avut in vedere incadrarea corecta a locului privind achizitia intracomunitara si produsul/ bunul achizitionat. TVA prin taxare inversa se inregistreaza astfel: 4426=4427.

Indiferent de calitatea furnizorului, atat timp cat operatiunea este impozabila in Romania iar beneficiarul este platitor de TVA, se face autolichidarea taxei pe valoare adaugata.

Cumparatorul va contabiliza o achizitie de marfa concomitent cu datoria fata de furnizor, fara a deduce TVA, deoarece, daca sunt indeplinite conditiile unor astfel de tranzactii, se va contabiliza prin sistemul taxarii inverse, prin cota de TVA din Romania.

Pentru ca tranzactia sa fie considerata intracomunitara si sa beneficieze de regimul de taxare inversa, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- ambele societati trebuie sa comunice coduri valabile de TVA inregistrate la organele fiscale din tarile lor;
- obiectul tranzactiilor trebuie sa fie numai bunuri economice corporale;
- pentru aceasta tranzactie trebuie sa se faca dovada transportului.

Neindeplinirea unei conditii din acest set atrage dupa sine impozitarea cu TVA a tranzactiei din partea furnizorului, adica partea care este obligata la plata TVA.

Fluxul informational contabil al unei astfel de tranzactii este urmatorul:

a. cumparatorul comunica un cod valabil de TVA vanzatorului, pe care acesta il va verifica pe reteaua europeana in vederea confirmarii valabilitatii lui - daca acest cod de TVA nu este valabil, furnizorul va intocmi factura de vanzare cu TVA aferent tarii sale de origine;
b. transportul trebuie sa fie facut de catre furnizor sau un alt tert in numele acestuia - daca nu se face dovada transportului, furnizorul va intocmi factura de vanzare cu TVA aferent tarii sale de origine;
c. existenta bunurilor economice corporale face diferentierea acestor tranzactii fata de cele care au ca obiect prestarile de servicii derulate intre doua entitati economice europene din doua state membre diferite, care au un alt regim de impozitare din punctul de vedere al TVA.

Daca societatea romana a inregistrat o achizitie intracomunitara, atunci in mod automat societatea franceza trebuie sa inregistreze o livrare intracomunitara pentru a avea un circuit informational complet la nivel european.

Asadar, daca furnizorul este platitor de TVA, inregistrat in statul sau membru si cu cod valid de TVA, furnizorul emite factura fara TVA, beneficiarul face taxare inversa, furnizorul declara livrarea in declaratia lui recapitulativa, cumparatorul declara achizitia in declaratia lui recapitulativa (in cazul nostru declaratia 390).

Daca vanzatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA (nu este platitor de TVA), vanzarea este fara TVA tocmai pentru ca el are un regim special; vanzatorul emite factura fara TVA; cumparatorul face taxare inversa; vanzatorul nu declara in 390; nici cumparatorul nu declara in formularul tip 390.

Baza legala: art.126, art.130^1, art.132^1, art.142, art. 145 alin.(2), art.151 si respectiv art. 160 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal , actualizata si republicata cu modificarile si completarile ulterioare, OMFP 3417/2009.


Sursa: articol preluat de pe site contabilitate Infotva.manager.ro[1]


Vezi si:


Te rog ia în considerare mediul înconjurator inainte să tiparești această informație.
40pxg NOTA Acest articol este o lucrare finalizată.

Vă rugăm să faceți modificări asupra articolului, doar cu acordul autorului. Dacă aveți sugestii pentru această pagină, vă rugăm să le trimiteți la noi: email.