Decont in valuta. Modalitate de decontare si inregistrari contabile

De la DataLight wiki!

Salt la: navigare, căutare

Aceasta pagina poate fi descarcata in format PDF
(daca nu aveti instalat Adobe Acrobat Reader pe calculatorul d-voastra, obtineti o copie gratuita de la http://get.adobe.com/reader/ )

AttoSoft

Data aparitiei: 11 Iunie 2012


Dezbatem, de data aceasta, situatia unei societati in cadrul careia un salariat aduce un decont in valoare de 1.000 euro. Vom vedea astfel in ce masura poate societatea sa ii plateasca acestuia in avans, din casa, contravaloarea a 1.000 euro in lei si cum va arata monografia contabila.

Raspuns:

Potrivit prevederilor pct. 176 alin (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , in cazul platilor in valuta suportatea din avansuri de trezorerie, cheltuielile se recunosc in contabilitate la cursul din data efectuarii operatiunilor sau la cursul din data decontarii avansului.

Potrivit prevederilor art. 3 din Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat prevede ca, in principiu, numai operatiunile intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza exclusiv in moneda nationala (leu), in timp ce celelalte operatiuni (cum este si cazul avansurilor spre decontare) se pot efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta, astfel ca nu exista impedimente din acest punct de vedere.

In concluzie puteti sa achitati salariatului prin casierie contravaloarea in lei a avansului de 1.000 euro , la cursul din ziua decontarii avansului. Sumele in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, in vederea efectuarii unor plati in favoarea entitatii, se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie").

Inregistrari contabile:

1. Acordarea avansului:
542 "Avansuri de trezorerie"  =5311"Casa in lei"
2. Inregistrarea cheltuielilor efectuate:
             % = 401"Furnizori"

Conturi de cheltuieli (clasa 6) Conturi de stocuri (clasa 3)

3. Justificare avans , in baza Decontului de cheltuieli (pentru deplasari externe - Cod 14-5-5)
401 "Furnizori" = 542 "Avansuri de trezorerie"

Sursa: articol preluat de pe site contabilitate Contabilul.manager.ro[1]


Vezi si:


Te rog ia in considerare mediul inconjurator inainte sa tiparesti aceasta informatie.
40pxg NOTA Acest articol este o lucrare finalizata.

Va rugam sa faceti modificari asupra articolului, doar cu acordul autorului. Daca aveti sugestii pentru aceasta pagina, va rugam sa le trimiteti la noi: email.

Unelte personale