Decontul de TVA si Declaratia 394. Corectare erori

De la DataLight wiki!

Salt la: navigare, căutare

Aceasta pagina poate fi descarcata in format PDF
(daca nu aveti instalat Adobe Acrobat Reader pe calculatorul d-voastra, obtineti o copie gratuita de la http://get.adobe.com/reader/ )

AttoSoft

Data aparitie: 08 Februarie 2012

Intrebare:

In luna martie se primeste de la un furnizor o factura cu data de ianuarie (factura a intarziat din diferite motive). Conform prevederilor codului fiscal si ale OMFP 3055/2009, se inregistreaza factura la momentul primirii acesteia, adica in contabilitatea lunii martie. Ea se va reflecta in decontul de TVA aferent lunii martie , in jurnalul de cumparari aferent lunii martie. Programul de contabilitate genereaza automat declaratia 394 aferenta lunii martie si va contine, in consecinta, si factura cu data de ianuarie de la furnizor. Ca urmare vor exista diferente intre declaratia 394 de la furnizor si cea de la beneficiar. Daca se inregistreaza factura intarziata in luna ianaurie, declaratia 394 ar fi corecta, in schimb decontul de TVA, jurnalul de cumparari, declaratia de impozit pe profit vor fi denaturate. Care este procedura corecta in aceasta situatie? Cum ar trebui interpretat pct 2.3 din Anexa 4 la ODP 3596/2011?

Raspuns:

Factura din luna ianuarie primita de la furnizor in luna martie se va inregistra in decontul de TVA aferent lunii martie la randul 30 "Regularizari taxa dedusa" conform OANAF 3665/2011.

Conform pct 3 - anexa 2 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:


"In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial".

Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta obligatia corectarii datelor din declaratia 394 depusa pentru luna ianuarie, prin depunerea unei noi declaratii corect completata (in care se va include si factura de achizitie primita cu intarziere), declaratie care va inlocui declaratia informativa depusa initial (practic noua declaratie va radia declaratia depusa initial).


Sursa: articol preluat de pe site contabilitate Infotva.manager.ro[1]


Vezi si:


Te rog ia in considerare mediul inconjurator inainte sa tiparesti aceasta informatie.
40pxg NOTA Acest articol este o lucrare finalizata.

Va rugam sa faceti modificari asupra articolului, doar cu acordul autorului. Daca aveti sugestii pentru aceasta pagina, va rugam sa le trimiteti la noi: email.

Unelte personale