Descarcare gestiune la pretul cu amanuntul. Cum se verifica in balanta?

De la DataLight wiki!

Salt la: navigare, căutare

Aceasta pagina poate fi descarcata in format PDF
(daca nu aveti instalat Adobe Acrobat Reader pe calculatorul d-voastra, obtineti o copie gratuita de la http://get.adobe.com/reader/ )

AttoSoft

Data aparitie: 10 Februarie 2014

Pornind de la un caz concret, stabilim cum se poate verifica in balanta daca s-a efectuat corect descarcarea de gestiune, precum si care sunt corelatiile conturilor 371, 378, 4428.

Valoarea soldului contului 371 x 24/124 = valoare sold 4428 pentru marfuri cu cota de TVA 24%.

Sold cont 371 - sold cont 4428 = sold 378

Daca detineti stocuri de marfuri cu cote de TVA diferite (24%, 9%), va trebui sa evidentiati marfurile respective prin analitice disticte (371, 378 si 4428).

Conform pct. 160 alin. (4) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, pentru comertul cu amanuntul, la scaderea din gestiune se utilizeaza coeficientul, cunoscut in practica drept coeficientul "k":

Coeficient de repartizare = [(Soldul initial al diferentelor de pret + Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta)/(Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta)] x 100

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.Sursa: articol preluat de pe site contabilitate Contabilul.manager.ro'[1]


Vezi si:


Te rog ia in considerare mediul inconjurator inainte sa tiparesti aceasta informatie.
40pxg NOTA Acest articol este o lucrare finalizata.

Va rugam sa faceti modificari asupra articolului, doar cu acordul autorului. Daca aveti sugestii pentru aceasta pagina, va rugam sa le trimiteti la noi: email.

Unelte personale