Inregistrare productie furata neasigurata

De la DataLight MediaWiki
Sari la navigare Sari la căutare

Aceasta pagina poate fi descarcata in format PDF
(daca nu aveti instalat Adobe Acrobat Reader pe calculatorul d-voastra, obtineti o copie gratuita de la http://get.adobe.com/reader/ )

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2012

Intrebare:

O societate comerciala Y se confrunta cu situatia in care se fura din unul dintre depozitele detinute marfa la pret de productie de 42.000 lei. Se incaseaza amenda deoarece nu a fost asigurata paza, iar marfa in productie proprie nu a fost asigurata.

Cum va proceda societatea, dat fiind faptul ca aceasta productie, daca ar fi fost vanduta, s-ar fi facturat cu TVA in regim de taxare inversa? Care va fi monografia contabila pentru speta prezentata? Va trebui sa fie colectat TVA aferent productiei furate?


Raspuns:

Din punctul de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, ce stabilesc: "(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): (...)

a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme ;".

Prin normele metodologice, legiuitorul explica ce se intelege prin bunuri furate: „c) prin bunuri furate se intelege bunurile lipsa din gestiune, neimputabile, pentru care persoana impozabila poate prezenta dovada constatarii furtului de catre organele de politie, care este acceptata la despagubire de societatile de asigurari."

Observam faptul ca in acceptiunea legiuitorului, nu se va colecta TVA pentru bunurile furate si acceptate la despagubire de societatile de asigurare. In cazul dvs, productia agricola nu a fost asigurata si consideram ca aveti obligatia sa colectati TVA, aplicat la valoarea costului de productie.

Inregistrari contabile:

Consideram ca productia a fost deja inregistrata prin articolul contabil 345 = 711, astfel ca la descarcarea gestiunii se va efectua inregistrarea:

711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" = 345 "Produse finite".

Pentru TVA:

635 " Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectata" cu valoarea TVA. 

Aceasta cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform norme metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.


Sursa: articol preluat de pe site contabilitate Contabilul.manager.ro[1]


Vezi si:

Te rog ia în considerare mediul înconjurator inainte să tiparești această informație.
40pxg NOTA Acest articol este o lucrare finalizată.

Vă rugăm să faceți modificări asupra articolului, doar cu acordul autorului. Dacă aveți sugestii pentru această pagină, vă rugăm să le trimiteți la noi: email.